vali

vali

неделя, 20 април 2014 г.

Козунаци

Необходими продукти за 3 козунака :

6 бр. яйца
250 гр. захар
250 мл. прясно мляко
1 куб. прясна или 2 пак. суха мая
брашно около 1кг. 
130 гр. краве масло и 60 мл. олио
1 ч.л. сол
2 ванилии
кората на 1 лимон
стафиди по желание

И се започва голямото месене...Но преди това, всички продукти е добре да са със стайна температура.
Затоплете млякото и сложете маята и 5 с.л. брашно и оставете докато кашичката шупне.Счупете яйцата, като отделите 2 жълтъка за намазване.Разбийте яйцата със захарта на гъста пяна.Настържете в тях кората на лимона и сложете ванилиите.Пресейте брашното със солта и направете в него кладенче.Прибавете шупналата смес от маята и млякото.Започнете да смесвате и същевременно добавяйте от яйчената смес, както и размекнатото масло  и олиото.Обединете добре всичко и продължете да месите поне 30-40 минути.Ако имате робот за месене или хлебопекарна може да си помогнете с тях.След като приключите с месенето загънете и оставете тестото да увеличи двойно обема си.Разделете на три части или според това, какъв съд ще използвате.Премесете го пак, добавете стафидите и  оплетете в желаната форма.Намаслете съда или сложете хартия за печене.Поставете вече оформеният козунак и отново го оставете да втаса.Намажете с жълтъците, размесени с малко прясно мляко и олио.Поръсете със захар и сусам и сложете във фурната.Печете на 170-180 градуса.Може и в незагрята фурна.Така докато се затопля, дава възможност на козунака да се надигне още.Печенето отнема 40-45 минути.И след всичко това може да се насладите на прекрасния резултат.Само още малко търпение да поизстине.В никакъв случай не разчупвайте козунака докато е горещ.Моите козунаци станаха разкошни и са по рецептата на Галина Пеева, за което много и благодаря!!!





















Няма коментари:

Публикуване на коментар