За кекса са ви необходими следните продукти :
4 р. яйца
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. какао
2 ч.л. смляно кафе
1 портокал
щипка сол
всякакви сушенки, които имате подръка : стафиди, кайсии, смокини или може да замените
сушенките с шоколадов чипс
За глазурата :
150 мл. течна готварска сметана
150 гр. натурален шоколад
Приготвяне :
Счупете яйцата в купа и почнете да разбивате като постепенно добавяте захарта.Към
пухкавата смес бавно налейте олиото.Пресейте брашното с бакпулвера и солта и започнете да добавяте към яйчената смес, като редувате малко мляко, малко брашно.Бъркайте внимателно с шпатула до изчерпване на съставките.Добавете сока от половината портокал и настърганата кора.Изсипете сушенките / шокололадов чипс / и прехвърлете половина смес в намаслената форма за кекса.В останалата половина сложете кафето и какаото и излейте отгоре.Печете на 170 градуса за 50- 60 минути.За глазурата загрейте течната сметана и към нея прибавете натрошеният шоколад.Бъркайте докато се получи хомогенна смес.Ако искате да стане по-лъскава добавете бучка масло.Залейте кекса и след като стегне може да му се насладите с чаша ароматно кафе.
Няма коментари:
Публикуване на коментар