vali

vali

вторник, 1 април 2014 г.

Октопод на скара по средиземноморски

Продукти :

1 октопод
1 к.ч. зехтин
1 лимон
1 к.ч. червено вино
3 стръка пресен риган
2 коркови тапи
1 к.ч. винен оцет
1 глава чесън
2 дафинови листа
1 ч.л. черен пипер на зърна
1 морков
1 глава и листа целина
1 глава лук

Начин на приготвяне:

Почистваме октопода, измиваме го и първо
махаме човката - тя се намира в средата на тялото, проверяваме дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания. 
Слагаме октопода в марината, приготвена от водата, лука, моркова, целината, черния пипер, дафиновите листа, чесъна, винения оцет, червеното вино и две коркови тапи. Корковите тапи се използват при приготвянето на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
Слагаме тенджерата на котлона и я оставаме да къкри. (Един средно голям октопод се сварява за 30-40 минути). 
Отцеждаме октопода и го нарязваме – отрязваме пипалата и нарязваме тялото. 
Слагаме парчетата в купа и мариноваме за скарата със счукан чесън и пресен риган и листа целина накълцани на ситно.
Оставяме да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагряваме скарата добре. Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложим на скарата, поливаме с малко зехтин. Докато октоподът е още на скарата, го обливаме със сока на половин лимон. Сервираме с печени зеленчуци по избор.Подправяме с балсамико и зехтин.

Тези, обичащи морската кухня може да опитат тази рецепта, която е заимствана от нета и приготвена от Д. Мартев - колега на мъжа ми.


Няма коментари:

Публикуване на коментар