vali

vali

вторник, 25 март 2014 г.

Кекс какаов рай

За любителите на много шоколадовите десерти, предлагам тази рецепта.Ще са ви нужни :

90 гр. какао на прах
3 ч.ч. брашно / половината е самонабухващо, а другата част обикновено бяло брашно /
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. кафе
170 гр. краве масло
1-2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
3 яйца

За глазурата си пригответе ганаш от равни количества течна готварска сметана и черен шоколад.Аз използвах 200 гр. шоколад и 200 мл. сметана.

Приготвяне :
Подгответе си две купи.В едната сипете брашното, какаото и набухвателите и
разбъркайте да се смесят.В другата купа сложете разпуснатото масло и захарта и разбийте.Смесете прясното и киселото мляко и прибавяйте на струйка.Ако са студени, маслото може леко да се пресече,но не се притеснявайте, топлото кафе ще го разтопи.Продължете да разбивате, като постепенно добавяте от сухите съставки.Ако сместа ви много се сгъсти и ви е трудно да разбивате, налейте част от кафето.И така смесете всичко, като добавите цялото количество от брашното и какаото
и долейте останалата част от кафето.Формата, в която ще го печете трябва да е с диаметър 30см.Намажете я с бутер и изсипете сместа.Сложете да се пече в загрята на 160 градуса фурна за 1ч.
За ганаша, загрейте сметаната и сложете в нея натрошения шоколад.Бъркайте, докато се получи гладък и лъскав крем.След като кекса и изстинал, намажете с ганаша.Може да декорирате с пресни плодове или бита сметана.На мен винаги кексовите теста са ми по вкусни, докато са сурови, но този кекс ми хареса много и след като е изпечен.Страхотен десерт за следобедното ви кафе.

Добър апетит!!!





Няма коментари:

Публикуване на коментар