vali

vali

петък, 21 февруари 2014 г.

Яхния Николови

Тази вкусна гозба е подходяща за студените зимни дни и върви с хубаво винце.Пригответе я през почивните дни,защото изисква малко повече време,но си струва усилията.Рецептата е вид попска яхния, но понеже е фамилна рецепта,затова сме я кръстили "Яхния Николови"

За приготвянето си набавете следните продукти:
2 бр. големи цели пилешки гърди / около 600 гр. /
250 гр. балъчки или по-едър арпаджик
1 глава лук
1 глава чесън
2 големи домата или приблизително количество от консерва
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. брашно
1 ч.ч. хубаво червено вино
2 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна
2 дафинови листа
олио и сол на вкус

Месото нарежете и сложете в олиото да се запържва
.Когато стане златисто посолете и го прехвърлете в глинен гювеч.В същата мазнина изсипете обелените цели лукчета / балъчки / и задушавайте под капак,докато поомекнат.Добавете и нарязаният на кубчета лук и доматето плюс червеният пипер.Разтворете и сложете доматеното пюре и виното.Нека да поври на среден огън за 10-15 мин. Размийте брашното с 1 ч.ч. вода и заедно с него добавете останалите подправки необелените скилидки чесън..Намалете котлона и след 10 мин. прехвърлете всичко в гювеча при месото.Сложете в студена фурна и печете 20-30 мин. на 230 градуса за заври и после намалете фурната на 160 за още час.
Това е,надявам се да ви хареса.Наздраве и добър апетит!!!

Също може да се приготви и със свинско.Ако на някой му се вижда много чесъна да сложи само 5-6 скилидки,задължително с ципата,без да се белят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар