vali

vali

петък, 21 февруари 2014 г.

Еклери

Тази изпитана рецепта е на съпруга ми,още от преди да се оженим / тоест от 17 год./

За тестото:
500 мил.вода
250 гр.брашно
150 гр. краве масло
7бр. яйца
щипка сол

за крема:
3 жълтъка
3 белтъка
500 мил. прясно мляко
80 гр. брашно
3-4 с.л. захар
ванилия

Приготвяне:
След като водата заври се слага маслото и солта.Бърка се с дървена лъжица докато  се стопи.Следва ред на брашното.Бъркането продължава докато тестото започне да се отлепя от съда.Смъква се от котлона и се оставя
да поизстине.Към поохладеното тесто се добавят яйцата,като след всяко се бърка до получаването на гладка смес.Пълните готовото тесто в шприца или плътна найлонова торбичка,като отрежете единият връх.Оформете и печете в умерена фурна.Като станат златисти,изключете фурната,но не бързайте да вадите еклерите.Отворете  вратата и оставете да се охладят.Пригответе крема.Затоплете млякото и сложете захарта.Когато се стопи,сипваме брашното,като бъркаме,за да не стане на бучки.Накрая добавяме жълтъците.Когато крема се сгъсти свалете от котлона.Разбийте белтъците на сняг с щипка сол.Прибавете ги към охладения крем.Бъркаме леко до получаване на еднородна смес.Слагаме ванилията за аромат.Ако намерите бонбони лакта,с тях става най-добра глазура.Може да комбинирате  и с разтопен на водна баня шоколад.

Да ви е сладко!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар